Padelutrustning
Padelracket, bollar & skor
Vilken utrustning behövs vid padel?
En miniguide till ett bra spel
Padelrack
Till skillnad från andra racketar har ett padelracket inga strängar. Rackethuvudet är perfekt solitt med perforeringar. Det är mindre och lättare jämfört med ett tennisracket.
När vi talar om ett padelracket finns det tre olika former: diamantformad, droppformad och racket med rund form.
Diamantformat padelracket
Diamantformade padelracketarna har ofta en hög balans vilket betyder att tyngdpunkten och träffpunkten ligger i rackets topp. Dess sweetspot, punkt för bollträff, är placerad högt upp nära rackets topp. Det gör att denna yta blir relativt liten vilket många upplever blir mer svårkontrollerat och ett bra alternativ för den som har erfarenheter med andra racketsporter som tennis och squash.
Fartracket | Avsmalnad form | Sweetspot högt upp
Runt padelracket
Motsatsen till det diamantformade racket är det runda racket. Modellen är längre på höjden än på bredden. Här är sweetspoten placerad mer i mitten av racket, alltså närmare handtaget vilket gör att du som spelar får mer kontroll och balans. Då kontrollen är hög är ofta farten något mer begränsad. Även om det finns runda padelracketar för avancerad nivå så är det ett bra val för nybörjare då det är lättspelat och mer förlåtande.
Kontrollracket | Rundad form | Sweetspot i mitten av racket
Droppformat padelracket
De droppformade padelracketarna har balansen i mitten och har både det diamantformade rackets fart och det runda rackets kontroll. Dess sweetspot ligger något över rackets mitt.
Kombination av fart och kontroll | Form mellan runt- och diamantracket | Sweetspot något över rackets mitt
Skor
Det går bra att spela padel med vanliga träningsskor. Det är dock viktigt med bra grepp så att du inte halkar. När du är redo att ta ditt spel till nästa nivå så är det bra att hitta rätt skor för padel.
Följande är bra att tänka på:
Padelboll
Om du vill prova på padel för första gången och redan har tennisbollar liggandes så går det bra att testa med dem.
Storleken på en padelboll
Diametern på en padelboll ska vara 6,35 – 6,77 centimeter. För en tennisboll är det mellan 6,54 – 6,86 centimeter. En padelboll kan alltså vara både större och mindre än en tennisboll.
Tryck och vikt på padelbollar
Stora skillnaden mellan en padelboll och en tennisboll är att trycket på padelbollar är lägre. Härmed upplevs padelbollen en aning långsammare och tyngre än en tennisboll även om vikten är densamma.
Studsen i padelbollar
Padelbollar finns att köpa i rör där trycket inuti bollarna är densamma som trycket i padelröret. Det gör att bollarna håller längre.
För att se om en padelboll fortfarande håller för ett bra spel så kan du släppa en boll från 2,54 meters höjd mot en hård yta (alltså inte padelbanans underlag), därefter ska padelbollen studsa tillbaka uppåt och nå en sluthöjd på ca 1,35 meter.
Bollar tappar tryck och studsar mindre ju längre du använder dem. Därför föredrar många spelare att spela med nya bollar. Padelbollarnas hållbarhet är cirka 2 timmar. Beroende på spelarens nivå kan bollar användas i mindre eller mer tid än så då bollarna tappar tryck varje gång de studsar. Nybörjare som börjar lära sig padel kan använda samma bollar 1-3 gånger innan de byter till nya bollar. För träning går det bra att använda ”gamla” padelbollar men om du spelar matcher så är nya bollar att föredra. Ett tips är också att spara gamla padelbollar och använda dem för träningspass där det inte är nödvändigt att använda nya bollar.
Filten på bollen
Till nybörjare eller barn så går det bra att använda långhåriga bollar som gör spelat lite långsammare och därmed lättare att fånga bollen. För en större utmaning och mer erfarna spelare finns det padelbollar med mindre hår.