Att spela padel är enkelt och roligt!

Hur spelar man den näst mest populära sporten i Spanien?

Hur spelar man Padel?

Padel kombinerar aspekterna av tennis, Badminton och Squash

Regler

Reglerna

Kortfattade regler för padel

  • Man spelar alltid dubbel (på den vanliga banan, 10×20 m).
  • Poängräkning är samma som tennis.

  • Linjerna på planen används endast vid serve.

  • Serve ska alltid slås diagonalt mot motståndarnas serveruta.

  • Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig.

  • Man har två servar på sig.

  • Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.

  • Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.

  • Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva.

  • Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida.

Padelbana

Serve

Serven måste slås underifrån och bollen ska slås i eller under midjehöjd. Bollen ska studsa i marken bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen.

En serve ska alltid slås diagonalt mot motståndarnas serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig.

Andraserve, dvs om man missar första, tillåts precis som i tennis. Missar man andraserven också går poängen till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

Padelbana

Väggar & Nät

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen.
Bollen är levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen.
Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

Om bollen nuddar nätet och går över så spelar man vidare som vanligt under spelet men görs det vid serven så ska den slås om.

I vanliga fall får man inte heller slå bollen på motståndarens sida av nätet.

Är nätstolpen bara en del av nätet så räknas den som det, dvs den är nätet. Är nätstolpen en del av konstruktionen (går hela vägen upp i buren) så räknas nätstolpen som en del av buren.

Poängräkning

Poängräkning

Poängräkning i padel är exakt som tennis. Det spelas bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game.

I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.
Varje vunnen boll räknas i ordning som 15, 30, 40 och game. Om båda spelarna vunnit tre bollar vardera betecknas detta som 40 lika. Spelet fortsätter då tills någon av spelarna vunnit två på varandra följande bollar efter 40 lika, varvid denne vinner gamet.

För att vinna ett set krävs vinst av sex game. Om ställningen blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Skulle ställningen bli 6-6 i antal vunna game avgörs setet genom spel av ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

Du kan läsa mer utförligt om poängräkningen på Wikipedia Tennis

Padelrack

Padelrack

Skor

Skor

Padelboll

Padelboll

Vill du veta mer om vilken utrustning funkar bäst för Padel?